Niet alleen het zelf maken van Mandala’s is een meditatieve bezigheid. Ook het kijken naar een Mandala, in het Engels ‘relaxed gazing’ genoemd, kan zorgen voor een meditatieve trans. Een Mandala brengt innerlijke rust en stilte. De kleuren en figuren nemen je mee op een reis naar binnen. Een reis die voortdurend nieuwe vormen aanneemt, doordat je op verschillende elementen van de mandala de focus legt. Je hoeft natuurlijk niet alleen maar stil te zitten en te staren, je kan de mandala aanraken en met je vingers over de lijnen gaan.
De mandala die wij maken draagt het getal acht.
Twee nullen. Symbool voor oneindigheid en volmaaktheid. Yoga kent 8 chakra’s. Boeddhisme het achtvoudige pad naar verlichting. 8 spaken aan het levenswiel; beweging, transformatie; alle tegenstelling in het leven draaien in het ene wiel.
De 8 symboliseert stabiliteit / ritme / vernieuwing en wedergeboorte / evolutie
De liggende 8 = lemniscaat betekent de oneindigheid acht tussen boven en beneden en tegenpolen als : hemel en aarde / man vrouw
In de mandala staat 8 vaak voor kracht, ambitie, zelfvertrouwen of verantwoordelijkheid.
Het Sanskriet woord ‘mandala’ betekent niet alleen kring of cirkel, maar ook het wezenlijke.
In filosofische zin heeft een mandala de betekenis van een gewijde cirkel. Het heeft namelijk als doel de aandacht te richten op de kern, het midden, het hart, het wezenlijke. Dat gebeurt vanzelf doordat de cirkel een middelpunt heeft, waarvan de betekenis wordt versterkt doordat de diagonalen van het vierkant dat in de cirkel is getekend, hun snijpunt op de plaats van het middelpunt van de cirkel hebben.
Het middelpunt trekt de aandacht, die uitgaat van de menselijke geest doordat die wordt aangezet als geestelijk vermogen het waarnemen te gebruiken in de vorm van de het gerichte waarnemen, de aandacht. Het middelpunt zet daardoor de geest in werking, wat bevorderlijk is voor de zelfbezinning.